pátek 23. března 2012

Dobeš - ministr školství

V hodnocení odcházejícího ministra školství Dobeše nejsem tak příkrý. To, co je mu vytýkáno, obvykle nevidím tak prudce.

1. Státní maturity.  To bychom tady mohli sedět a diskutovat ještě dvacet let a utrácet miliony v přípravách. On aspoň řek: bude to a hotovo! Bylo sice s nedostatky, ale ty se podají. Centrální srovnání úrovně škol je potřeba.

2. Bátora na ministerstvu. Ale no tak! Mediální rádoby kauza vycucaná z prstu. Dobešovi slouží jedině za čest, že se postavil za člověka,na kterého byl pořádán hon.

3. Svačiny do škol. Děti přece maji hezky papat.

4. Bránil sexuální výchově a chtěl výchovu k národnímu uvědomění. Podle mě je to legitimní. Automaticky vyzvedávat sexuální výchovu a označovat národní výchovu za zbytečnost, je přinejmenším nedůvodné. Děti mají vědět, jak se dělají děti, ale i to, odkud jsou a k čemu mají v této zemi vazby a naco by třeba mohly být hrdé. Ale chápu, že sex se v levicové  pop kultuře nosí, zatímco národovectví ne.

5. |Nedostanem kvůli němu dotace z Evropy. Jednak není jistý, že za to může. A hlavně - já na povzech, že nedostanem dotace , odpovídám radostným: "no tak hurá". Aspoň školy nebudou kupovat zbytné kraviny a připlácet na ně ještě z českých peněz. Ušetříme spoustu peněz na něco, co je fakt potřeba.

Odsuzovat Dobeše je zjednodušené. A jeho protivníci často ani nevědí za co, tak jim přijde vhod i to, že je malý. Ale to už je vizitka pro každého, kdo takový rádoby vtipný "argument" použije.